O NAMA

ROTARY KLUB
ZAGREB GRADEC

Rotary klub Zagreb Gradec osnovan je 6. studenoga 1999. i drugi je Rotary klub u Zagrebu.

Sastanci Kluba održavaju se u Hotelu Westin, Izidora Kršnjavoga 1, četvrtkom u 19:30.

Odlučivši se za ime Zagreb Gradec, željelo se povezati sam simbol Rotary pokreta – zupčanik u okretanju – sa simboličnim značenjem Gradeca u burnoj i bogatoj povijesti Zagreba gdje je upravo Gradec odigrao ulogu zamašnjaka u razvitku Grada i Domovine. Od nekad povlaštenoga slobodnog kraljevskog grada, kojemu je 1242. hrvatski i ugarski kralj Bela IV. dodijelio taj status, područje povijesnoga Gradeca s Banskim dvorima s početka 19. stoljeća postaje mjestom najviše izvršne vlasti, a s Hrvatskim saborom postaje i mjestom najviše predstavničke vlasti Hrvata. U Hrvatskome saboru na Markovu trgu prvi je put 1843. Ivan Kukuljević Sakcinski progovorio narodnim hrvatskim jezikom, a u susjednom starom kazalištu sagrađenom 1832. izvedena je prva hrvatska opera Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskoga. Državni se kontinuitet i danas svjedoči na Gradecu kad koncem dvadesetoga stoljeća postaje sjedištem najvažnijih državnih ustanova samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Područje djelovanja

Svaki Rotary klub ima neko područje u žarištu svojih humanitarnih projekata koje se nerijetko koordinira putem distrikta u zajedničke akcije više hrvatskih i/li inozemnih klubova. RC Zagreb Gradec odabrao je potporu mladim nadarenim učenicima i studentima, pa su stoga naše najznačajnije akcije usmjerene na prikupljanje sredstava iz kojih se osigurava stipendije tijekom njihova školovanja. Tako smo u više navrata poduprli studentice i studente različitih fakulteta iz raznih područja znanosti i umjetnosti.

Ostale naše akcije usmjerene su na razminiranje Hrvatske nakon Domovinskoga rata, pomaganje bolnicama, pomaganje pučkim kuhinjama, izgradnju biciklističkih staza u Zagrebu, te konačno pomaganje u obnovi Banovine nakon potresa 2020.

Upoznajte naše članove

NAZIV

Vladimir Billy

NAZIV

Hrvoje Hrvatinić

naziv

Petar Krešimir