O NAMA

ROTARY KLUB
ZAGREB GRADEC

Rotary klub Zagreb Gradec osnovan je 6. studenoga 1999. i drugi je Rotary klub u Zagrebu.

Sastanci Kluba održavaju se u Hotelu Westin, Izidora Kršnjavoga 1, četvrtkom u 19:30.

Odlučivši se za ime Zagreb Gradec, željelo se povezati sam simbol Rotary pokreta – zupčanik u okretanju – sa simboličnim značenjem Gradeca u burnoj i bogatoj povijesti Zagreba gdje je upravo Gradec odigrao ulogu zamašnjaka u razvitku Grada i Domovine. Od nekad povlaštenoga slobodnog kraljevskog grada, kojemu je 1242. hrvatski i ugarski kralj Bela IV. dodijelio taj status, područje povijesnoga Gradeca s Banskim dvorima s početka 19. stoljeća postaje mjestom najviše izvršne vlasti, a s Hrvatskim saborom postaje i mjestom najviše predstavničke vlasti Hrvata. U Hrvatskome saboru na Markovu trgu prvi je put 1843. Ivan Kukuljević Sakcinski progovorio narodnim hrvatskim jezikom, a u susjednom starom kazalištu sagrađenom 1832. izvedena je prva hrvatska opera Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskoga. Državni se kontinuitet i danas svjedoči na Gradecu kad koncem dvadesetoga stoljeća postaje sjedištem najvažnijih državnih ustanova samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Područje djelovanja

Svaki Rotary klub ima neko područje u žarištu svojih humanitarnih projekata koje se nerijetko koordinira putem distrikta u zajedničke akcije više hrvatskih i/li inozemnih klubova. RC Zagreb Gradec odabrao je potporu mladim nadarenim učenicima i studentima, pa su stoga naše najznačajnije akcije usmjerene na prikupljanje sredstava iz kojih se osigurava stipendije tijekom njihova školovanja. Tako smo u više navrata poduprli studentice i studente različitih fakulteta iz raznih područja znanosti i umjetnosti.

Ostale naše akcije usmjerene su na razminiranje Hrvatske nakon Domovinskoga rata, pomaganje bolnicama, pomaganje pučkim kuhinjama, izgradnju biciklističkih staza u Zagrebu, te konačno pomaganje u obnovi Banovine nakon potresa 2020.

Upoznajte naše članove

NAZIV

Vladimir Billy

NAZIV

Vjekoslav Gucić

naziv

Dražen Juračić

naziv

Milan Ljubotina

NAZIV

Bane Milenković

naziv

Marino Ninčević

NAZIV

Filip Piškulić

naziv

Hrabren Suknaić